Kuchenka turystyczna

Gazowe, elektryczne, na paliwa stałe oraz ciekłe to wykaz najpopularniejszych kuchenek turystycznych. Produkty różnią się między sobą właściwościami, jednak, aby móc jednoznacznie stwierdzić, która z przedstawionych wersji jest najlepsza, warto bliżej przyjrzeć się ich budowie oraz zaletom.

Podróż z plecakiem zawsze = wspaniała przygodna. Wybierasz się w góry, pod namiot bądź nad morze? Pamiętaj zatem o odpowiednim przygotowaniu. Będąc daleko od domu, istotą jest dbałość o prawidłową dietę (jedzenie powinno być świeże, pożywne i smaczne). Jak przygotować pełnowartościowy posiłek? Naturalnie – przy użyciu kuchenki turystycznej. Poniżej znajdziesz szereg podpowiedzi i dowiesz się, które urządzenie zabrać ze sobą na wielką wyprawę.

Rodzaje kuchenek turystycznych

  • kuchenki gazowe,
  • kuchenki elektryczne,
  • kuchenki spirytusowe,
  • kuchenki na paliwa stałe,
  • kuchenki na różne paliwa ciekłe.

Jesteś zwolennikiem długiego, wieczornego biwakowania? Producenci przygotowali dla ciebie kociołek na ognisko.

Kilka słów na temat wyżej przedstawionych kuchenek

Kuchenki gazowe to elementy cechujące się lekkością, wygodą użytkowania, łatwym transportem oraz czystością. Maszynki zasilane są z kartuszy (tj. napełnionych fabrycznie gazem pojemników jednorazowego użytku). Wybierasz się w daleką, zagraniczną podróż? Wobec tego zrezygnuj z jednej z nadmienionych opcji. Warto wiedzieć, że kartuszy z gazem nie wolno zabierać do samolotów pasażerskich.

Kuchenki elektryczne doskonale sprawdzają się w miejscach, w których łatwo o dostęp do sieci. Do wspomnianych miejsc należą:

  • domki letniskowe,
  • „dobrze” wyposażone kempingi.

Kuchenki spirytusowe to akcesoria niezwykle praktyczne, małe oraz tanie. Warto również wiedzieć, że sprzęt tej klasy można wykonać samodzielnie, na przykład – ze starego ekspresu do kawy bądź puszki po… piwie.

Kuchenki na paliwa stałe (na przykład na – Hexamethylenetetraminę, czyli związek chemiczny, uzyskiwany z reakcji formaldehydu – „odwodnionej formaliny” oraz amoniaku) to elementy przeznaczone bardziej do podgrzewania potraw niż do gotowania obiadów (dajmy przykład: woda na kuchence tej klasy potrafi gotować się nawet 7 minut). Co to jest paliwo stałe? To małe kostki bądź pastylki, wykonane z łatwopalnego materiału.

Zalety produktów: minimalna waga oraz niewielkie rozmiary (co ma znaczenie w trakcie transportowania urządzeń).

Kuchenki na różne paliwa ciekłe (z ang. multifuel lub dualfuel) to konstrukcje mogące pracować na różne paliwa.

Rodzaje paliw:

  • nafta,
  • alkohol,
  • benzyna,
  • olej napędowy bądź opałowy.

Kolokwialnie rzecz ujmując, maszynki działają na paliwo, które aktualnie znajduje się pod ręką.

„Coś” dla lubiących oszczędzać

Urządzenie typu Jetboil to doskonały sposób na zaoszczędzenie miejsca w plecaku (wszystkie części, łącznie z kartuszem, zmieszczą się w jednej menażce). Posiadając akcesorium, zagotujesz konieczną ilość wody – bez względu na panujące wokół warunki (tylko 2,5 min. wystarczą, by zagotować aż pół litra cieczy).

Zalety urządzeń typu Jetboil:

  • lekkość,
  • duża wydajność,
  • łatwość transportu,
  • kompaktowa budowa,
  • mniejsze zużycie paliwa,
  • różnorodna kolorystyka neoprenowej osłony,
  • doskonała alternatywa dla alpinistów oraz sympatyków zimowych aktywności.

Przykładowy zestaw zawiera:

  • kubek o pojemności 1 litra,
  • palnik z piezo zapalnikiem,
  • przezroczystą pokrywkę ze specjalnym odpowietrznikiem oraz otworem do picia,
  • neoprenową osłonę izolującą, wyposażoną w praktyczny uchwyt do przenoszenia,
  • trójramienną podstawkę pod kartusz.

Od czego zależy wybór kuchenki turystycznej?

Przede wszystkim:

  • od budżetu, jakim aktualnie dysponujemy,
  • od warunków, w jakich przyjdzie nam korzystać ze sprzętu,
  • od indywidualnych oczekiwań (przed zakupem produktu, warto dokładnie przemyśleć przedstawione kwestie).

Dodatkowe wyposażenie (czyli lista niezbędnych akcesoriów)

  • naczynia turystyczne (m.in. garnki, kubki menażki – dwu- bądź trzyczęściowe; pojemniki wykonane są na ogół z lekkich i odpornych na wiele czynników tworzyw, co więcej, gwarantują smaczne + nie przypalone potrawy oraz dają się łatwo czyścić),
  • talerze (hitem ostatnich lat są składane miski i talerze, wykonane z nylonu, silikonu lub poliwęglanu; produkty wykazują dużą odporność na wysokie temperatury a ich waga oscyluje w granicach 80 – 150 g; warto dodać, że niektóre z mis posiadają praktyczne ucha),
  • kubki (w chwili obecnej do wyboru mamy: kubki termiczne – z pokrywką nakładaną bądź zakręcaną, kubki aluminiowe i konstrukcje stalowe; dobrze wiedzieć, że wersje stalowe i aluminiowe są 2 – 4 x lżejsze od kubków termicznych; innym rozwiązaniem są kubki składane, wytwarzane z silikonu, nylonu oraz poliwęglanu; modele składane są stosunkowo lekkie i bardzo praktyczne – zajmują niewiele miejsca w plecaku, jednakże sporo kosztują – za jeden z dostępnych wariantów zapłacimy około 50.00 zł),
  • sztućce turystyczne (istotne jest, aby dany zestaw zawierał: nóż, widelec, łyżkę, otwieracz do puszek/konserw, butelki),
  • łyżko – widelec (czyli funkcjonalne „2 w 1”, przeznaczone dla jednostek preferujących minimalistyczne podejście do życia),
  • łyżka z… widelcem (warto dodać, że akcesorium cechuje się lekkością i trwałością, a wygląda tak…– po jednej stronie znajduje się widelec z ząbkami, natomiast po drugiej – łyżka).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here